Dodatni sadržaji

Od sportskih sadržaja nudimo Vam: tenisko igralište, malonogometno igralište, vožnja čamcem po jezeru, stol za stolni tenis, viseću kuglanu, možete iznajmiti bicikle, a najmlađi mogu uživati na dječjem igralištu zajedno sa svojim roditeljima u zelenilu i zdravom okolišu. Blizina šume s oko 250 divljih životinja (jelena običnih, jelena lopatara, košuta, srna…) čini Moslavačku priču izuzetnom. Poučna staza upoznati će Vas s biljnim i životinjskim svijetom naše šume Gaj.

Lijepo vrijeme i dobro društvo idealna su kombinacija za igranje nogometa. U blizini ribnjaka Moslavačke priče nalaze se dva nogometna igrališta. Pripremite ekipu, uzmite loptu i uživajte u igri…

Tenisko igralište na umjetnoj travi nalazi se između dva malonogometna igrališta u blizini ribnjaka. Tenis se može igrati i u noćnim satima uz reflektore. Odaberite protivnika i nadmetanje može započeti.

Naši najmlađi gosti zabavu mogu pronaći na dječjem igralištu pored lovačkog doma “Moslavačka priča”. Ljuljačke, trampolin i tobogan zasigurno će Vašoj djeci staviti osmijeh na lice. Osim igrališta, djeca se uz prisustvo svojih roditelja čamcem mogu provoziti ribnjakom.

Šuma je odličan izbor za opuštanje i “punjenje baterija” za naredne dane. Za vrijeme šetnje lako možete naići na jelene lopatare, obične jelene, srne i košute. Razne ptice i žabe samo su još jedni od mnogih šumskih stanovnika šume Gaj. Ne zaboravite fotoaparat i zabilježite neke od najljepših šumskih trenutaka.

Znate li da je MOSLAVAČKA PRIČA pored županijske biciklističke staze? Da je biciklizam sve popularniji u našim krajevima? Da u Moslavini postoji nekoliko udruga, društava koje promoviraju cikloturizam te da u našoj okolici postoje brojne manifestacije i utrke tijekom cijele godine?

Da, da…a mi smo ćemo vam omogućiti upoznavanje Moslavine na dva kotača tako da ćete za vrijeme boravka moći iznajmiti bicikle te krenuti u avanturu i istraživanje našeg moslavačkog kraja.

Povijesnim tragom – za ljubitelje povijesnih znamenitosti

U blizini imanja Moslavačke priče, na Moslavačkoj gori, nalaze se dva kasnosrednjovjekovna grada. Stari grad Jelengrad, čija izgradnja datira iz 13. stoljeća, nalazi se na jugozapadnim obroncima Moslavačkoj gori, oko 11 km sjeveroistočno od Moslavačke priče. Smješten je s desne strane Jelenskog potoka, nad udolinom kojom se prema nekim autorima nalazila cesta koja je povezivala stari grad Moslavinu i Garić-grad  s jedne te obližnjim Košutgradom s druge strane. Stari je grad Jelengrad izgrađen na izduženom, jezičastom platou položenom na osi istok – zapad, znatno izdignutom od opkopa koji ga okružuje. Vanjski obrambeni zidovi starog grada izgrađeni su u skladu s morfologijom terena, tvoreći tako nepravilni, znatno izduženi pravokutnik blago izlomljenih linija.

Više možete pročitati OVDJE

Crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi je romanička crkva nastala početkom 13. stoljeća. Trobrodna je građevina u obliku križa, s dva zvonika te je ujedno i najstariji sakralni spomenik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te spomenik visoke vrijednosti. Prvotna romanička crkva je dovršena 1232. godine u središtu Čazme, koja je bila važno srednjovjekovno sjecište puteva. Crkva je bila devastirana, posebno u vrijeme turskih osvajanja, kada je turski paša Ulama beg harao po Čazmi 1544. godine. Oko 1995. godine, počela su istraživanja i obnova, koja još traje.

Za više informacija posjetite turističku zajednicu Bjelovarsko-bilogorske županije

Garić grad je uz Medvedgrad jedan od najstarijih srednjovjekovnih hrvatskih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Godine 1256. dao ga sagraditi ban Stjepan Šubić godine 1256. 1295.  Bio je središte stare garićke župe, a tijekom svog postojanja često je mijenjao vlasnike. Godine 1544. Osmanlije su osvojili i razorili Garić te samostan sa crkvom sv. Marije. Nalazi se usred Moslavačke gore blizu Podgarića. 1544. je napušten nakon što je stradao za provale Osmanlija. Od tada do danas od Garić grada sačuvane su ruševine i omiljeno je izletište. Na Garić-gradu je nađen brojan i raznolik arheološki materijal (u stalnom postavu MMK). Vrlo su atraktivni i vrijedni ukrasni elementi kaljevih peći – pećnjaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju razdoblju vladavine Žigmunda Luksemburškog.

Sve ostale znamenitosti u blizini imanja možete pronaći na turističkoj zajednici grada Kutine

Poučna staza

Poučna staza “Gaj” jedinstven je prikaz biljnog i životinjskog bogatstva koji nas okružuje i koji ovaj svijet čini tako lijepim. Upoznavanjem svijeta prirode zapravo saznajemo tko smo.

Dužina poučne staze Gaj (Mala Ludina) je 2400 m. Na stazi se nalazi devet poučnih edukativnih tabli.

Posebnost ove staze je to što usprkos relativno maloj površini kojom prolazi, prikazuje vrlo velik broj biljnih i životinjskih vrsta. Većina biljnih i životinjskih vrsta koje poučna staza prikazuje pripadaju autohtonim ili nativnim vrstama, tj. njihovo pojavljivanje na ovom prostoru rezultat je isključivo prirodnih procesa bez čovjekove intervencije.

Poučna staza vam omogućuje upoznavanje divljih životinja koje oduvijek žive na području Moslavine kao što su: obični jelen, srna, divlja svinja. Područje kojim prolazi staza nastanjuju i ostali šumski stanovnici kao što su: lisica, divlji zec, jazavac, lasica, jež, vjeverica. Osim navedenih, staza obrađuje i nekoliko unesenih – alohtonih životinjskih vrsta, a jedna od njih je jelen lopatar.

Osim sisavaca, područje kojim prolazi staza bogato je velikim brojem ptičjih vrsta. Od grabljivica ovdje obitava: jastreb, škanjac, vjetruša i sova (mala ušara). Pjevice su također brojne: velika sjenica, zeba, crvendać, brgljez. Područja koja se nalaze uz vodu nastanjuju čaplja i vodomar ribar.

Od vodozemaca ovdje nalazimo šumsku smeđu žabu i gatalinku, dok od gmazova susrećemo barsku kornjaču i zmiju bjeloušku.

Biljne vrste vrlo su razvijene, a najznačajnije su : hrast lužnjak, crna joha od drveća  te bijeli glog, trnina, lijeska i bazga od grmlja.